0 I Godt at vide om sclerose/ Livet med sclerose

MR-scanning uden panikCa. 3 minutters læsning

[dropcap]F[/dropcap]ordi jeg har sclerose og har valgt at få medicin, der har til hensigt at reducere antallet og sværhedsgraden af attaks, skal jeg MR-scannes en gang om året. Det plejer at gå som sådan noget skal. Når først jeg ligger i det lange hvide larmende rør med hovedet spændt fast i et gitter og de voldsomme rytmiske dunkelyde begynder, så plejer jeg at bruge denne time i røret på at finde på sætninger og så gentage dem baglæns, stave hvert ord, finde synonymer for alle ordene, oversætte til engelsk og meget andet spas.

Forrige gang var jeg taget alene afsted. Det plejer jeg ikke! Jeg fik som sædvanlig kontrastvæske sprøjtet ind i årerne, mens jeg lå helt stille i røret. Dette gøres for at få tydeligere scanningsbilleder, så lægerne bedre kan se aktivitet i sygdom og om der er kommet nye plaks (ardannelser) i hjernen. Jeg gik pludselig i panik, hjertet bankede, sveden drev og jeg bad om at komme ud af røret NU. Jeg tog smågrædende og kæmpeflov hjem. Det plejer jeg så absolut heller ikke!

MRscanner mand og migJeg var derfor klar over, at jeg var nødt til at have en skudsikker plan i tilfælde af en ny omgang “rør-panik“. Så da jeg for en måneds tid siden blev indkaldt til den årlige MR-scanning, havde jeg forinden aftalt med min neurolog, at jeg måtte få noget beroligende. Jeg ankom derfor til sygehuset med drugs i blodet og min veninde i hånden. Vi blev mødt af den flinkeste MR-scannermand, som gav min veninde lov til at sidde for enden af røret og nusse min fod i den time scanningen tog. Han forklarede nøje, hvad der skulle ske og sagde, at han undervejs ville fortælle, hvor lang tid der var tilbage. Mig? jeg faldt lidt i søvn, og da det hele var overstået, gav jeg både MR-scannermanden og min veninde et stort knus.

Det kan godt være, at det ikke er rationelt at gå i panik over at blive sendt ind i et larmende rør i en hel time. Men rationelt eller ej, så har jeg fundet ud af, at jeg fremover skal:

  • have en beroligende pille inden scanningen
  • have min veninde/mor med, når jeg ligger i røret
  • have Mr-scanningsmanden til undervejs at fortælle hvor lang tid,  jeg har tilbage i røret.
  • have tøj nok på til ikke at fryse i røret. Tykke sokker gør en forskel!

MR-scannermanden fortalte faktisk efterfølgende, at rigtig mange patienter får noget beroligende, og at ligeså mange har en pårørende med, som altid får lov til at sidde hos patienten. Det synes jeg er god viden for os, der ikke synes scanning er nemt, og vigtigt at huske på, når du måske skal en tur i røret.

Tryghed fremfor alt!

 

Du ville måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.