13 I Fremhævet/ Livet med sclerose

Vildt nok, at du tør tage al den medicin…Ca. 6 minutters læsning

Som jeg skrev i mit sidste blogindlæg, så har jeg af min neurolog fået nogle nye piller mod nervesmerter og spasmer i mine fødder og underben. Pillerne hedder Pregabalin og de virker!! Jeg har i to nætter sovet noget så vidunderligt og helt uden at blive vækket af smerter og ulidelige spasmer i benene, hvor det hele krøller sammen.

Det er virkelig forrygende at sove – især om natten! Det er over et år siden, jeg har prøvet det, og derfor har jeg ingen skrupler med at føje endnu en pille til samlingen.

Jeg oplever dog, at når jeg skriver og fortæller om det medicin, jeg tager for at udholde at have sclerose på den ubarmhjertige måde, så vækker det nogle folks behov for at reagere. Jeg vælger at tænke, at det er velmenende ment, at indvie mig i at “det er vildt nok, at jeg tør tage al den medicin”.

Det er så også de samme mennesker, som mener at have “don’t do sclerosedrugs” evidensen i orden, da de som oftest kender mindst én med sclerose, der faktisk kan danse sig fri for spasmer, og udelade al kød/gluten/laktose/sukker/salt for at få repareret de nervebaner, som er skyld i svigtende balance og mange føleforstyrrelser. Endelig kan yoga og meditation ifølge de her folk være helbredende og derfor en virkelig god idé, hvis jeg vil overvinde sclerosen.

Jeg er sågar blevet rådet til at skemalægge min skidning, hvis jeg vil undgå de værste gener ved sclerose.

Ingen af ovenstående (ellers skidegode) råd helbreder dog sclerose! Nuvel, meget kan lindre, symptombehandle og give god kropsbevidsthed, men

sclerose er en kronisk sygdom, som der ikke findes helbredelse for endnu.

Jeg kan godt høre, at jeg muligvis er ved at rode mig ud i noget retorisk “dem mod os“. Lad mig derfor slå helt fast, at jeg synes, at både dans, yoga, meditation og sund kost og daglig tømning af tarm er rigtige gode bud på selvhjælp til at få en værdig hverdag med sclerose. Og en måde at tage ansvar for egen velbefindende.

Jeg dyrker dog ikke yoga, og jeg skider på sår’n lidt tilfældige tidspunkter. Men jeg kan godt li’ sund mad – især hvis det smager godt og ikke sygdomsbekæmpende. Jeg styrketræner faktisk også tre gange om ugen. Og så får jeg medicin! En del med sclerose får ikke medicin. Enten fordi de har den form for sclerose, hvor de ikke kan få det tilbudt, eller også fordi det er et aktivt valg at sige nej tak til medicinen.

Men jeg tager som sagt min medicin dagligt. Jeg ved godt, at pillerne hverken helbreder eller er uden bivirkninger. Og ja… Jeg spiser faktisk en hel del piller hver dag. Dyre piller, farverige piller, store og små piller. Jeg spiser pillerne, fordi jeg mærker de lindrer, så jeg har en god hverdag, forbedrer min gang og så får jeg heftig medicin hvert halve år i drop, som virker således, at der ikke er synlig udvikling i sygdommen for nu.

Der er næsten ikke noget, som kan få folk på barrikaderne, som diskussionen om medicin/ikke medicin. Jeg synes, at det er smadder-ærgerligt, for jeg ser ikke mit tilvalg af medicin som et naturligt fravalg af andre tiltag for at passe på mit helbred endsige forbedre det. Jeg er faktisk helt overbevist om, at alle os med sclerose gør, hvad der står i vores magt for at passe så godt på os selv som overhovedet muligt.

Jeg gør i hvertfald…

Men hvordan kan vi så med fordel lytte ti hinanden og vidensdele, så det ikke bliver den evigt trivielle diskussion om, at lægerne slet ikke er ude på at hjælpe os, men blot er i lommen på lægemiddelindustrien? Og hvordan får vi en mere reflekteret snak om, hvorvidt alternativ behandling blot er “humbug uden evidens” og faktisk gør mere skade end gavn.

Hvem har retten til at sige hvad, og hvordan formidler vi bedst vores budskab?

Det er helt ok at være uenige og tvivlende på hinandens vegne. Der, hvor jeg synes, at det bliver problematisk er, når fronterne bliver trukket op. Når det bliver medicin/ikke medicin.

Problemet er sådan set ikke, at vi hidser sig op eller går passioneret ind for det, som virker for os hver især. Problemet er derimod, når vi hidser sig op over en anden afprøvet behandlingsmåde, vi reelt ikke har kendskab til. På den måde kommer vores temperament til at stå i vejen for vores troværdighed, når vi vidensdeler. Det bliver pludselig vigtigere at skyde andres afprøvning og oplevelser i sænk.

Og endnu værre: Det tager tid og plads fra det, som burde være vigtigt. Nemlig at lytte og lære om, hvad andres erfaringer er med behandling mod sclerose.

Min bøn er at vi skal øve os i at lytte og knytte i stedet for at have paraderne oppe. Hvad der er rigtigt for dig er måske skidt for mig. Jeg skal holde fast i at tro på, at jeg gør det rigtige for mig og mit helbred. Og vigtigst, så skal jeg minde mig selv om, at vi alle er på samme hold, også når bølgerne om medicin/ikke medicin går højt.

Og jeg vil tillade mig at opfordre dig til at gøre det samme!

Er der egentlig stemning for, at jeg kommer med en liste over, hvad jeg får af medicin for at lindre den form for sclerose jeg har eller….?

Du ville måske også kunne lide

13 Kommentarer

 • Send svar
  Anja
  3. juli 2023 kl. 22:19

  Jeg vil rigtig gerne høre om dit valg af hvilken medicin du får og hvordan det hjælper dig 🫶🏻

  • Send svar
   Charlotte Holmboe
   5. juli 2023 kl. 20:53

   Kære Anja, jeg skriver en liste en af dagene, når jeg har lidt mere energi, og mine fingre kan ramme tasterne bedre :-*

 • Send svar
  Mette Christiansen
  3. juli 2023 kl. 22:21

  Er helt, helt enig i alt, hvad du skriver. Og dit forslag om, at vi alle skal øve os i lyt og knyt, bakker jeg op om! Jeg har også glæde af Pregabalin, får desuden Gabapentin i store mængder, Modafinil for at holde mig vågen og Ocrevus hvert halve år. Og jeg fortæller gerne om al min medicin, for det er et aktivt tilvalg fra min side at tage det, og jeg gør det, fordi jeg mener, det medvirker til, at jeg har en så “almindelig” hverdag som muligt. Så fra min side er det et ja til din forespørgsel om, om der er interesse i, hvad du indtager af medicin 😊

  • Send svar
   Charlotte Holmboe
   5. juli 2023 kl. 20:56

   Mette, din liste lyder meget identisk med min 😉 Og det er nemlig det med at have en så normal hverdag som mulig, der er årsagen til at jeg også tager det medicin, der er nødvendigt ! Jeg lover at der kommer en list med “drugs” en af dagene :-*

 • Send svar
  Mette Haagensen
  3. juli 2023 kl. 22:43

  Tak, fordi du har fundet styrken til at skrive igen ❤

  Jeg er også på listen over dem, der gerne vil have en liste ❤ Og så har jeg en teori om, at dem, der ofte råber højest om unødvendig medicin, er dem, der ikke har behovet og ikke har prøvet at sidde i den dér ski.. spasmesaks i timevis i stedet for at sove skønhedssøvn 🛏

  Gør, hvad der føles rigtigt for dig og din situation 💜 Alle ved. at alt, der har en virkning, også har en bivirkning (selv halspastiller og rabarberbolsjer).

  • Send svar
   Charlotte Holmboe
   5. juli 2023 kl. 20:58

   Jeg får jo styrken til at skrive, fordi du og andre interagerer med mig 🙂 Skønhedssøvn skal der til efter de 50 år, og så må jeg ty til der, der hjælper på skønhedssøvnen 😉 Listen kommer søde Mette!

 • Send svar
  Lene Kingo
  3. juli 2023 kl. 23:29

  Så fint et indlæg og ja, jeg er også nysgerrig på din medicinliste 😊

 • Send svar
  Eva Gaihede
  4. juli 2023 kl. 2:58

  Selvfølgelig skal du gøre det, som du føler rigtigst, efter samtale med dine fornuftige læger. Jeg kunne ikke være mere enig og gør i øvrigt selv det samme. Og igen selvfølgelig vil du altid overveje virkning ift bivirkninger. Længere end den er den ikke – held og lykke med det ❤️

  • Send svar
   Charlotte Holmboe
   5. juli 2023 kl. 21:03

   Eva, du har så ret, vi gør jo ikke noget uden at have haft en snak med vores læge(r). Tak for dine ord 🙂

 • Send svar
  Anne Grete
  4. juli 2023 kl. 9:31

  Tak for dit skriv Charlotte.
  Jeg tror de fleste går stille med dørene i forhold til medicin/ikke medicin, men der er selvfølgelig altid nogen der har en mening de gerne vil udbasunere – desværre også nogen der ikke selv har sclerose.
  For mit eget vedkommende har jeg ikke mange mén af min sclerose, men jeg tør ikke undlade min medicin af frygt for et nyt attack. Til gengæld har jeg også osteoporose og her tør jeg ikke tage min medicin af frygt for bivirkningerne. Vi tager alle vores medicin på et oplyst grundlag og hvad andre gør er deres personlige valg og de skal gøre hvad de synes er rigtigt for dem 🙏

  • Send svar
   Charlotte Holmboe
   5. juli 2023 kl. 21:01

   Kære Anne Grete 🙂 Det er netop fordi at så mange går stille med dørene, at jeg skrev det her indlæg. Men vi skal ikke gå stille med dørene, for ingen mennesker tager medicin uden at det er strengt nødvendigt…

   Jeg har også osteoporose og tager min medicin mod det, men jeg kan sagtens følge dig med hensyn til bivirkninger. Dem mærker jeg…

   Du kommer med kloge ord <3

 • Send svar
  Charlotte (Uglemor)
  8. juli 2023 kl. 22:21

  Nu har du faktisk gjort mig helt nysgerrig. Jeg vl gerne høre om din medicin. Sclerose har jeg overhovedet ingen holdning til, ud over at det lyder som en rigtig møjsygdom, altså og jeg kan rigtig godt lide dine tanker og overvejelser om at leve med en kronisk sygdom … og med medicinen.
  Selv tager jeg ikke medicin, hvis jeg på nogen måde kan undgå det, ikke engang en Panodil. Ikke af ideologiske grunde, men fordi jeg får næsten alle de bivirkninger, der står på indlægsssedlen (ikke de der mande-nogen 😉 ) Derfor læser jeg først på den skide seddel, når jeg får et eller andet, for at se, om jeg skal ringe til lægen eller bare slappe af 😀 Så det – bivirkningerne altså – må du meget gerne tage med i din beretning … Jeg har heldigvis hverken sclerose eller andre ting, der kræver dagligt indtag af noget størkere end en D-vitaminpille, men tanken om at kunne få det, kan gøre mig lidt servøs.

 • Skriv en kommentar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.