0 I Familieliv/ Mad

Nemme opskrifter på julegodterCa. 7 minutters læsning

[dropcap]N[/dropcap]u er jeg ikke kendt som typen, der kysser samme dag, jeg spidser munden. Derfor er vi da også nået halvvejs ind i julemåneden, inden de her julesukkerting, som jeg har blæret mig med så længe, endelig når længere end til snakken.

Det kommer til at foregå på denne måde:

Jeg indleder ikke hver opskrift med en rørende historie om, hvordan vi alle herhjemme hygger med at lave det i stearinlysets skær og med blid skønsom julemusik i højttalerne. Jeg har nemlig ikke fået en skid hjælp af ungerne i år og min hjerne er for smadret til at høre julemusik! Jeg vil heller ikke blære mig med at opskrifterne er gået i arv, og at det er traditionerne tilsat familieidyl, uldne sokker og knitrende ild i brændeovnen, der bærer konceptet, for min juleopskriftsbog ligger på loftet (sammen med al juleslikket).

Konceptet i år er, at det skal være møgnemt og smage godt! Godterne skal alle kunne laves uden de der ingredienser, som kun kan købes på nettet eller i den nærmeste storby. Jeg ved, at vi er mange , som har intentionerne om hjemmebag og julehygge kørt i stilling, men intentioner vinder som bekendt alt for sjældent over hverdagen med madpakker, arbejde, rengøring, sportsaktiviteter og dertilhørende træthed.

Gruppebillede af julegodter

Jeg giver dig derfor nu muligheden for at tage røven på din familie og venner og fremstå som hende, hvis intentioner om juleoverskud overvinder hverdagsdecemberbøvl. Og hvis du orker at læse hele indlægget til ende, så venter der dig en lille bonushyggeting, som godt nok ikke kan spises, men til gengæld er både nem at lave og supersød. Det vil helt sikkert vil begejstre enhver mor, svigermor eller veninde.

Her kommer opskrifterne!

Bounty

Jeg har delt denne opskrift før, så tryk her, så finder du opskriften, og så behøver jeg ikke at skrive en masse om det.

Hvid gløgg

Her får du min opskrift på hvid gløgg, fordi rød gløgg er fuld af rosiner og smager klamt. OG så minder rød gløgg mig lidt for meget om talrige julearrangementer i diverse klasser med kolde æbleskiver, fælles flormelis og tvungen smalltalk med andre forældre om ligeså tvungne ligegyldigheder. Så derfor:

Ingredienser til sirup til hvidgløgg:

 • 1 økologisk appelsin
 • 1 økologisk citron
 • 1 flaske sirup
 • 2 kanelstænger (altså ikke dem som du køber hos bageren jo)
 • 5 stjerneanis
 • 5 kardemommekapsler
 • en tsk frisk ingefær
 • 1/2 liter kogende vand

Fremgangsmåde:

 • Hæld kogende vand over alle ingredienserne, lad trække i et døgn.
 • Brug 1 flaske hvidvin til 3 dl sirup. Varmes og nydes

Saltmandler:

Her må jeg bede dig om at scrolle op til “gruppebilledet”, hvis du vil se en saltmandel. Vi fik nemlig spist dem så hurtigt, at der ikke findes andre billeder end “gruppebilledet” af disse velsmagende saltede mandler.

Ingredienser:

 • 4 dl mandler (det kan du sagtens spise…)
 • 2 tsk salt
 • 2 dl kogende vand
 • 1 nip flagesalt

Fremgangsmåde:

 • Skyl mandlerne i en sigte
 • Opløs salt i det kogende vand
 • Tag gryden med saltvand af blusset og tilsæt mandlerne
 • Lad mandlerne trække i vandet i 20 minutter
 • Spred herefter mandlerne ud på en bageplade og rist/bag dem i ovnen ved 200 grader i 5-7 minutter
 • Lad mandlerne køle af og gem dem et hemmeligt sted

Rocky Roads

Ja, vi er enige! Det her lyder meget internationalt, og jeg ved egenlig ikke hvorfor, det her konfekt bliver kaldt Rocky Roads, men det smager virkelig fantastisk. Og så er det jo, som konceptet foreskriver, nemt at lave – faktisk meget nemt! Jeg har i år lavet hele tre portioner, fordi jeg både har givet konfekten væk som gaver, selv har spist mange et par stykker, og gudhjælpemig om der ikke også er forsvundet en del, når jeg har været uopmærksom et øjeblik. Så nu har jeg taget konsekvensen og har tapet kagedåsen til med den sidste portion. Det har jeg nemlig lært at min mormor!

Nåh Rocky Roads, here they come:

Ingredienser (dette er mit afprøvede forslag, men du kan bruge hvad du synes):

 • 200 g mørk chokolade
 • 12 dumle
 • 12 skumfiduser
 • 30 mandler
 • 10 friske dadler (kan bare udelades, hvis det lyder for sundt)

Fremgangsmåde:

 • Skær dumle, skumfiduser og dadler i mindre stykker
 • Bland dumle, dadler, skumfiduser og mandler i en skål
 • Smelt chokoladen i et vandbad (eller i mikroovnen – det er jeg bare en skovl til)
 • Hæld chokolden ned til godterne i skålen og rør rundt
 • Hæld blandingen i f.eks. en rugbrødsform, som er foret med bagepapir.
 • Lad det stå i køleskab i mindst to timer.
 • Skær det i mindre stykker og opbevar i køleskab (i en kagedåse, som du taper til!).

Brændte mandler

Der er altså noget med mandler og så Holmboerne. De brændte mandler som jeg lavede forleden aften duftede så godt og smagte ligeså godt, at de var spist inden jeg overhovedet kunne nå at tænke på at hente mit kamera. Sååh, heller ikke noget billede af den brændte mandel…

Men lav dem – du vil ikke fortryde, og det tager kun fem minutter (ca).

Ingredienser:

 • 200 g. mandler
 • 4 spsk sukker
 • 1,5 spsk vand (ja ja, det er lidt svært at ramme 1/2 spsk vand, men prøv…)
 • 1 tsk kanel
 • 1/2 tsk kakaopulver (kan udelades)
 • 1 knivspids vanillepulver)

Fremgangsmåde:

 • Bland alle ingredienser i en skål, der tåler mikroovn
 • Kom i mikroovn ved højeste effekt i to minutter
 • Tag skålen ud og rør rundt godt rundt
 • Sæt skålen ind i mikroovn igen ved højeste effekt igen i to minutter
 • Massen omrøres og bredes ud på en bageplade beklædt med bagepapir, og mandlerne skilles fra hinanden.
 • Spis nu dem alle, eller gem dem et hemmeligt sted.

ps. husk grydelapper, for skålen bliver ret varm!

Til/Fra kort

 • Køb jordnødder og halvér dem. Jeg købte mine i Lidl, hvor de kan købes i løsvægt
 • Klip karton i til/fra kort størrelse og lim jordnøddeskal på karton med en limpistol
 • Mal/tegn pynt jordnøddeskal (lad dig endelig inspirere af mit talent udi jornøddeskalkunst…)
 • Lav et hul sæt snor i
 • Køb gave og sæt til/fra kort på

Det var, hvad det kunne blive til i denne omgang. Jeg beklager ventetiden, og ved jo i sagens natur slet ikke, om det var ventetiden værd… Hvis ikke, så triller du da bare dine havregrynskugler igen i år, og drikker den lunkne røde gløgg med alle rosinerne. Nu vil jeg derimod gå ud og smøre smør på en af de juleboller, som jeg bagte tidligere i dag. Dem har jeg også en opskrift på!

Juleboller

Godnat og sov godt!

Du ville måske også kunne lide

Ingen kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.